Welkom op mijn blog!!



Het concept 23 dingen is mijn inziens een briljant idee om mensen op een redelijk simpele wijze de technische hulpmiddelen t.b.v gemeenschapsvorming aan te leren. Waar het op neer komt, is de mensen leren om te gaan met middelen waarmee ze op de digitale snelweg met elkaar van gedachten en beelden kunnen wisselen. Dit proces bevordert saamhorigheid, efficientie en motiveert mensen samen op zoek te gaan naar oplossingen of nieuwe werkwijzen.

De cursus zelf is geen magisch middel om een bibliotheek verder op de digitale snelweg te krijgen, maar het is wel de basis voor medewerkers van bibliotheken om op de digitale snelweg met anderen van gedachten, beelden en ervaringen te wisselen. Een vervolg op deze bouwsteen kan een cursus over concrete web 2.0 "bibliotheek" toepassingen zoals vob sitegenerator, gids, aquabrowser, videomodule, aladin, ikwilietsleren enz zijn.

De cursus 23 dingen is voornamelijk een doet-het-zelf cursus. Ik zal in mijn groep de mensen begeleiden en waar nodig helpen, maar het is de bedoeling dat mensen spelenderwijs zelf leren experimenteren. Ik zal voor de 23 dingen wel deze blog gebruiken om de basis elementen op een rij te zetten.

Ding #22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst

Er is al heel geschreven over web 2.0 en bieb 2.0. Ik heb er zelf ook in het verleden op bibliotheek 2.0. ning het een en ander over geschreven, en veel over gelezen. In het kort is web 2.0 voor mij een middel om de bibliotheek dichter bij de mens te brengen. In het geval van bibliotheken, is het een middel om de mens bij de bibliotheek te blijven houden. Maar uiteindelijk is het geen wondermiddel. Door virtueel veel samen te werken, bespaart men veel it kosten, manuren e.d maar uiteindelijk gaat het om de inhoud die men aan de man/vrouw wil brengen. Tegenwoordig draait de bibliotheek niet alleen maar om boeken, maar ook om digitale content (tekst, audio, video). De vraag die bibliotheken zich zelf moeten stellen is of ze willen concureren met verschillende contentaanbieders of dat zich blijven specialiseren in het boek. Keuze voor het laatste betekent onvoormijdelijk een vermindering van leden. Zie hier ook een stuk over web.20 wat ik ding 9 had gepost.

1 reacties:

Unknown zei

Die inhoud is inderdaad essentieel. Voor concurrentie zou ik persoonlijk niet snel kiezen, eerder voor aansluiting en benutten van.

Aanvullen waar we kunnen (bijvoorbeeld in Wikipedia) en vooral niet zelf meer gaan zitten doen wat anderen al beter hebben gedaan.

Als we uitblinken komt de aandacht vanzelf :-)