Welkom op mijn blog!!



Het concept 23 dingen is mijn inziens een briljant idee om mensen op een redelijk simpele wijze de technische hulpmiddelen t.b.v gemeenschapsvorming aan te leren. Waar het op neer komt, is de mensen leren om te gaan met middelen waarmee ze op de digitale snelweg met elkaar van gedachten en beelden kunnen wisselen. Dit proces bevordert saamhorigheid, efficientie en motiveert mensen samen op zoek te gaan naar oplossingen of nieuwe werkwijzen.

De cursus zelf is geen magisch middel om een bibliotheek verder op de digitale snelweg te krijgen, maar het is wel de basis voor medewerkers van bibliotheken om op de digitale snelweg met anderen van gedachten, beelden en ervaringen te wisselen. Een vervolg op deze bouwsteen kan een cursus over concrete web 2.0 "bibliotheek" toepassingen zoals vob sitegenerator, gids, aquabrowser, videomodule, aladin, ikwilietsleren enz zijn.

De cursus 23 dingen is voornamelijk een doet-het-zelf cursus. Ik zal in mijn groep de mensen begeleiden en waar nodig helpen, maar het is de bedoeling dat mensen spelenderwijs zelf leren experimenteren. Ik zal voor de 23 dingen wel deze blog gebruiken om de basis elementen op een rij te zetten.

Ding #23 Evaluatie

Ik heb met plezier aan de 23 dingen meegedaan. Dit vanuit mijn rol als begeleider, heb ik veel voldoening gekregen in het bijstaan van mijn collegas. Persoonlijk zit ik al tot mijn oren in de web 2.0 wereldje, waardoor het mij soms moeite koste om over dingen te schreven alsof ik ze nu voor het eerst doe. Zoals ik al eerder heb geschreven in mijn inleidend stuk op mijn blog is het een briljant idee om mensen op een redelijk eenvoudige manier de technische vaardigheden t.b.v community vorming aan te leren. Waar het op neer komt, is de mensen leren om te gaan met middelen waarmee ze op de digitale snelweg met elkaar van gedachten en beelden kunnen wisselen. Dit proces bevordert saamhorigheid, efficientie en motiveert mensen samen op zoek te gaan naar oplossingen of nieuwe werkwijzen.

Ding #22 Bibliotheek 2.0 en de toekomst

Er is al heel geschreven over web 2.0 en bieb 2.0. Ik heb er zelf ook in het verleden op bibliotheek 2.0. ning het een en ander over geschreven, en veel over gelezen. In het kort is web 2.0 voor mij een middel om de bibliotheek dichter bij de mens te brengen. In het geval van bibliotheken, is het een middel om de mens bij de bibliotheek te blijven houden. Maar uiteindelijk is het geen wondermiddel. Door virtueel veel samen te werken, bespaart men veel it kosten, manuren e.d maar uiteindelijk gaat het om de inhoud die men aan de man/vrouw wil brengen. Tegenwoordig draait de bibliotheek niet alleen maar om boeken, maar ook om digitale content (tekst, audio, video). De vraag die bibliotheken zich zelf moeten stellen is of ze willen concureren met verschillende contentaanbieders of dat zich blijven specialiseren in het boek. Keuze voor het laatste betekent onvoormijdelijk een vermindering van leden. Zie hier ook een stuk over web.20 wat ik ding 9 had gepost.

Ding #21 aquabrowser, mydiscovery en andere...

Ik heb zelf bij BNL veel met de aquabrowser te maken gehad. Helaas wordt er nog omslachtig een kopie van de landelijke aquabrowser (plus content) gemaakt en die als regionale aquabrowser lokaal aan de bibliotheken gesleten. Eigenlijk moeten we meer werken naar een landelijke catalogus. Op termijn kan die zelfs de lokale systemen vervangen. Voor nu kan er gekozen worden van een kopieerslag van de lokale bibliotheeksystemen naar een landelijke catalogus. Qua vormgeving vind ik de aquabrowser het prettigs ogen. Wat toegevoegde web 2.0 waarde betreft is mydiscovery de toekomst.

Ding #20 muziek online beluisteren

Ik ben wat dit betreft een vreemd eendje in de bijt. :) Ik hou van verschillende soorten muziek;, klassiek, r&b, regea, rock, latin, westers, arabisch, berbers enz you name it. Heb geen favoriete zanger, en koop zelden cd's. Ik ben wel een verwende luisteraar van muziek via het net. sky radio, radio538 en funx staan geregeld aan. Onderweg naar huis luister ik liever naar de radio, afwisseling van slap gebrabbel, muziek en nieuws. Alleen nieuws, gepraat of muziek werkt op mijn zenuwen, liever wat afwisseling. Last fm is een een handige site waarmee je o.a kunt zien wat jouw vrienden beluisteren. Mits ze natuurlijk ook last fm gebruiken.

Ding #19 Social networking

Ik gebruik sindskort linked. Handig en overzichtelijke site om mijn zakelijke contacten bij te houden. Zo zijn er meer toepassingen die je kunt gebruiken om je sociale en zakelijke contacten bij elkaar te brengen. Voordeel hiervan is dat je in veel gevallen gratis advies kunt inwinnen bij specialisten die je normaliter alleen bij een betaalde opdracht tegenkomt. De contacten wisselen af, afhankelijk van welk intressegebied en wat jezelf aan de mensen te bieden hebt. Ook in het web 2.0 tijdperk geldt, voor wat hoort wat.

Ding #18 Librarything

Een gemiste kans voor Literatuurplein.nl. Een aantal jaar geleden was er het idee om een soortgelijke functionaliteit in literatuurplein in te bouwen. Het is een mooi visuele tool waarmee je eigen boekenplank op het net kunt delen en er vervolgens met mensen met dezelfde intresse over kunt praten. Ziet het maar als suggoraat voor de fysieke leeskringen.


Ding #17 Web 2.0

Zoveel web 2.0 toepassingen, hyves, facebook, linked, monsterboard enz. De meesten beseffen al dat je niet voor al die verschillende toepassingen verschillende accounts moet maken maar dessalnietemin is het een gedoe om bij al die sites je eigen profiel en cv up to date te houden. http://www.atomkeep.com/ zorgt er voor je accounts bij de verschillende sites gesynchroniseerd worden. Daarnaast hebben we rss. Door de grote hoeveelheden rss-feeds heb je haast een dagtaak aan het bijhouden van de rss. Je kunt http://www.rssmixer.com/ gebruiken om meerdere rss-feeds te combineren. Een laatste web 2.0 toepassing die mijn aandacht heeft getrokken is http://www.alibaba.com/ Een site die internationaal handel vergemakkelijkt en kleine producenten een podium geeft om zaken te doen met de hele wereld.

Ding #16 Youtube

Youtube is eigendom van Google. Het is een site die mensen kosteloos de mogelijkheid biedt om hun videos op het internet te publiceren en te delen. Nadeel van youtube is dat je beperkt bent tot uitzendingen van 10 minuten en je door de grote hoeveelheden videos, door de bomen het bos niet meer kunt zien. Ik heb recentelijk een youtube klone voor ikwilietsleren.nl geimplementeerd. De site is bedoeld voor laaggeletterden. Vanwege de beperking van 10 minuten, je onafhankelijk maken van grote bedrijven als google, hebben we gekozen voor een eigen module ipv de videos op youtube zetten. Sites als youtube, hyves e.d moet je inderdaad opzoeken, wel met gedachte om je eigen aanbod te promoten en mijn inziens niet om als functionaliteit binnen je eigen bedrijfsapplicaties.

Ding #15 Podcast

Een podcast is een audiobestand wat via internet beschikbaar wordt gesteld. Persoonlijk kijk ik liever naar beeld dan dat ik een audiobestand afluister maar voor bepaalde onderwerpen waarvan ik op de hoogte gehouden wil worden, kom ik wel eens een keer op het net een podcast waarvoor ik wel de tijd neem om het te beluisteren. De laatste ging toevallig over het snelrecht. Volgens de rechters is het in de meeste gevallen ondoenelijk om het snelrecht binnen enkele dagen toepassen. Dit vanwege het feit dat het de politie tijd kost om verhoren uit te typen. Een hoogleraar strafrecht beargumenteerde in de podcast dat met de huidige middelen het achterhaald is en men daarom veel dagen nodig hefet alvorens iemand voor de rechter gezet kan worden. De verhoren kunnen namelijk opgenomen worden (podcast of vodcast)en in veel gevallen zelfs automatisch in tekst omgezet kunnen worden.